Miskraambegeleiding

Miskraambegeleiding

Wat kan je helpen om goed om te gaan met je miskraam?

Onderstaande tekst kan een bijdrage zijn en adviezen aandragen om om te gaan met jullie verlies. Probeer met elkaar in gesprek te blijven en heb respect voor elkaars rouwproces. Ieder rouwt op zijn eigen manier , er is geen foute manier net als dat er geen tijdsduur voor staat. Mocht je behoefte hebben aan een miskraambegeleidingsgesprek(ken) dan ben je van harte welkom! 

Het verlies van je zwangerschap heeft een grote emotionele impact.

Zoals Manu Keirse het zegt: ‘het verlies is niet af te meten aan het gewicht van het kindje, maar aan de verwachtingen die de ouders ervan hadden.’

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over deze baby.

 

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. 

Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Er is ook een spirituele manier om om te gaan met dit verlies. Hierbij deel ik desgewenst graag mijn inzichten die jullie ook tot troost kunnen zijn.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet rouwt anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om goed om te gaan met je miskraam?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verlos- of kraamkundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.

  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies iets wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.
  • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.

Vraag je jezelf af wat de spirituele betekenis van het verlies voor jou kan betekenen, dan kijk ik daar met alle liefde naar in een persoonlijk gesprek bij Kraamcentrum Shanti op een tijdstip wat jou het beste uitkomt, alleen of met je partner. 

Bel voor een afspraak : 06- 21543727

 

Klik hier voor de ervaring van M. Na het verlies van haar zwangerschap van 9 weken.

Anita Wolsink-Versnel
Valtherblokken-Zuid 4
7876TB Valthermond
 
AGB-Code: 33-006084
KvK nummer: 51862654
Bank: NL22 TRIO 0198 0180 61